Nieuws

Additude Academy

Techrecruiter Additude pakt schaarste aan door opleiden op maat

Goede software developers zijn zeldzaam. Dat geldt helemaal als de professional ook nog moet voldoen aan heel specifieke eisen. Techrecruiter Additude, onderdeel van ICT Group, is gespecialiseerd in het vinden van de juiste kandidaat bij het juiste bedrijf. Maar goed zoeken is niet de enige manier om de ideale match tot stand te brengen. Binnen de eigen Academy leidt Additude zelf ook kandidaten op, in opdracht en naar wens van de klant. Die aanpak werpt inmiddels zijn vruchten af.

In het najaar van 2019 startte ICT Group, ICT, met een Nederlandse vestiging van het eerder dat jaar overgenomen Zweedse recruitmentbedrijf Additude. Een eigen recruitmenttak was wenselijk omdat ICT merkte dat eigen software developers erg gewild zijn bij opdrachtgevers. Na afloop van een project kreeg ICT herhaaldelijk de vraag of de gedetacheerde werknemers overgenomen konden worden door klanten. Weliswaar een mooi compliment, maar niet uitvoerbaar in de praktijk, aldus Ger Erades, directeur van Additude. Hij leidt de Nederlandse vestiging, samen met recruiter Nicole Kuijlaars.

“Ons kapitaal zit in onze mensen. Maar zo ontstond wel het idee om een tweede label op te zetten.”

Die kans deed zich voor door Additude over te nemen om zo via een apart werving- en selectiebedrijf de markt te kunnen voorzien van experts op het gebied van industriële automatisering en software. Het gaat niet alleen om het vervullen van technische functies als software developers, testers en datascientists, maar ook aanverwante vacatures als projectmanagers, salesmanagers en technisch inkopers. De Zweedse en Nederlandse tak opereren los van elkaar. De arbeidsmarkt in beide landen verschilt sterk. Dat vraagt om een aparte benadering per land.

Additude Nederland heeft drie pijlers:

  1. Werving en selectie
  2. Detachering met de optie om kandidaten na een afgesproken periode over te nemen (deta-vast)
  3. De Additude Academy

Additude Academy

De Academy is een van de sterke punten waarmee de nieuwe recruiter zich onderscheidt. Additude biedt geen standaardcursussen, maar intensieve scholingstrajecten op maat op hbo+-niveau, in opdracht van een of meerdere klanten. Daarin worden kandidaten na een zorgvuldige selectieprocedure in relatief korte tijd klaargestoomd voor hun nieuwe functie en vervolgens voor een afgesproken periode gedetacheerd bij de klant.

De klant is vanaf het eerste begin van het traject betrokken. De geselecteerde kandidaten kunnen immers pas starten als het bedrijf akkoord gaat. Niet alleen hun competenties zijn van belang, maar ook of ze passen in de bedrijfscultuur van hun toekomstige werkgever. Additude zoekt breed naar potentiële kandidaten.

Erades: “Het gaat om mensen die op een kruispunt in hun leven staan, omdat ze iets anders willen.”

Net afgestudeerden bijvoorbeeld die tot de conclusie komen dat ze een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt of merken dat de banen op hun vakgebied niet bepaald voor het oprapen liggen. Tegelijkertijd richt Additude zich ook op mensen met of zonder baan die de overstap willen maken naar een ander vakgebied.

Het eerste opleidingsprogramma van de Additude Academy

Het eerste opleidingsprogramma dat Additude Nederland begin 2020 startte was voor InTraffic, een van de dochters van ICT Group. De IT-specialist op het gebied van verkeer en vervoer had te kampen met een tekort aan Junior Java Developers en schakelde daarom Additude in. De deelnemers aan het programma waren zeker niet alleen jongeren. Hun leeftijd varieerde tussen de 28 en 60 jaar. “Leeftijd is niet relevant”, zegt Erades resoluut. “Ik ken genoeg voorbeelden van zestigers die meer energie hebben dan iemand van dertig. En met oudere mensen heb je vaak meer continuïteit in je organisatie.” Naast capaciteit is motivatie volgens hem de belangrijkste drijfveer om een traject succesvol af te ronden. Daarnaast is het ook van belang dat kandidaten bereid zijn om tijd en energie te steken in hun opleiding, want het ging om een pittig programma. De kandidaten deden in korte tijd veel kennis en ontwikkelskills op. Tegelijkertijd kregen ze coaching en was er veel aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling. Ze gingen al snel in groepjes aan de slag met concrete opdrachten om applicaties te bouwen. Vanwege de uitbraak van corona werd het programma omgezet naar een digitale leeromgeving. “Dat is meer dan uitstekend gegaan. Het ging niet ten koste van de leercurve”, zegt Erades.

PLC Engineers

Nu het traject voor InTraffic is afgerond staat een nieuw scholingstraject alweer in de steigers. Daarin gaat Additude een groepje PLC Engineers opleiden. Vooralsnog gebeurt dat in opdracht van vijf bedrijven: netbeheerder TenneT, CoNet (IT-specialist in de industriële sector), systeemintegrator EKB, Kaak Groep (leverancier van apparatuur voor industriële bakkerijen) en Indeff. Mogelijk sluiten er nog meer opdrachtgevers aan. Het programma wordt opnieuw maatwerk door de inhoud af te stemmen op de wensen van de opdrachtgevers. Binnenkort begint Additude met de werving. Dat gebeurt via verschillende kanalen, zoals het benaderen van hbo’s, universiteiten, plaatsen van advertenties, eigen search en het inschakelen van het UWV. De verwachting is dat de toekomstige PLC Engineers in het najaar kunnen beginnen met hun programma.

Goed kijken naar de behoefte op de arbeidsmarkt en daarop inspelen is volgens Erades de kracht van Additude. Vraag en aanbod kunnen immers sterk fluctueren, zoals de coronacrisis maar weer eens liet zien. Hoewel ook in de IT-sector het aantal vacatures in bepaalde sectoren door corona is teruggelopen, geldt dat zeker niet voor alle functies, constateert Erades. “De markt wordt krapper, maar naar PLC Engineers blijft nog heel veel vraag. Er zijn er gewoon heel weinig.” Ongeacht allerlei niet te voorziene ontwikkelingen, staat voor Erades vast dat er altijd wel schaarste zal blijven in bepaalde IT-segmenten. “Het is voor ons als Additude zaak om die niches te weten te vinden.”

Lees hier de case studie!

Copyright 2021 Additude-Esprit | All rights reserved